top of page

INTRODUCCIÓ

Benvinguts a l'apartat d'Esports ! En aquesta secció us parlarem de la modalitat Herri Kirolak.  Es tracta de diferents esports rurals, els quals fan homenatge als oficis de l'època (sembrar la collita, recollir llenya i transport de materials pesats entre d'altres)

AIZKORA

La primera prova d'Aizkora data de principis del segle XIX. Aquest esport es basa en tallar troncs amb una destral en el menor temps possible. 

HARRI JASOTZEA

Aquest esport és fa ofical al S.XX però és originari de les mines de Navarra. Els participants han d'elevar la pedra fins l'alçada de l'espatlla, sense més ajuda que la força  del seu propi cos.

LASTO  JASOTZEA

L'origen d'aquesta modalitat està en els treballs de pujar les bales de palla a la granja. La durada de la prova sol ser de dos minuts i consisteix en aixecar el major nombre de vegades possible, un farcell de palla que pesa 45 kg pels homes i 30kg per les dones.

EUSKAL PILOTA

És l'esport més important del  país basc. El seu origen se situa a frança a finals del S.XIII  i consisteix  en  donar cops a la pilota  amb les mans, contra una paret anomenada fronton.

LOKOTX BILTZEA 

Aquesta competició sorgeix a partir de la recollida de panotxes de blat de moro, que era una tasca habitual en el món rural. Consisteix en la recollida de  panotxes de blat de moro, per ficar-les en una cistella en el menor temps possible.

LA NOSTRA EXPERIÈNCIA

Tot i que durant els campaments no vam tenir l'oportunitat de posar en pràctica cap d'aquests esports, a Zarautz vam tenir el privilegi de veure una competició en directe. Els ciutadans de Zarautz l'anomenaven "la pentatlón vasca". Entre les proves d'aquesta pentatló es practicava la aizkora, el harri jasoteza i altres esports. Al principi ens va sorpendre força perquè mai haviem vist aquests esports a Catalunya. A més, encara era més increïble quan coneixies l'edat dels participants, ja que molts d'ells tenien entre 13 i 15 anys. Va ser tota una experiència i tenim moltes ganes de poder veure una altra pentatló en una altra ocasió.

A continuació us deixem un breu vídeo del que vam poder veure!

Harri jasotzea
Aizkora
bottom of page